Gastronomiczna

PRACOWNIA GASTRONOMICZNA
 
               Zajęcia kulinarne prowadzone są w pracowni wyposażonej w niezbędny sprzęt gospodarstwa domowego taki jak: miksery, malaksery, roboty kuchenne. Zajęcia te uczą podopiecznych pracy w grupie i samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych. Wpływają pozytywnie na samopoczucie, wzmacniają poczucie własnej wartości i wiarę we własne możliwości, poczucie odpowiedzialności i zaradności życiowej, a także uczą wykonywania pracy zespołowej. Pracownia ma na celu naukę podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym takich jak: gotowania, przygotowania różnych potraw, a także umożliwić spożywanie posiłków terapeutycznych. Powinna uczyć korzystania z przepisów kulinarnych, porcjowania i wydawania potraw.
 
W pracowni tej uczestnicy:
- poznają sposoby sporządzania potraw i prostych dań (kanapek, zup, sałatek, deserów, ciast) samodzielnego przyrządzania i podawania potraw co pozytywnie wpływa na samopoczucie, wzmacnia poczucie własnej wartości.
- uczą się dokonywania potrzebnych zakupów
- poznają budowę sprzętu gospodarstwa domowego, urządzeń kuchennych, a także zasady posługiwania się nimi (takimi jak: kuchenka, piekarnik, robot kuchenny, zmywarka, malaksery)
-  uczą się samodzielności nakrywania i dekoracji stołu oraz zachowania się przy stole
- zapoznają się z wartościami odżywczymi poszczególnych ziół, przypraw, owoców i warzyw, a także zasad zdrowego żywienia
- uczą się przechowywania żywności i przygotowywania przetworów z owoców i warzyw
- uczą się przygotowania posiłków na specjalne okazje np. z okazji świąt, co zazwyczaj poprzedzone jest rozmowami na temat tradycji obrzędów kultywowanych w rodzinach uczestników i w naszym kraju
- uczą się utrzymania porządku i higieny w pracy z żywnością oraz wykonywanie czynności porządkowych (mycie naczyń, zamiatanie i mycie podłogi itp.)
 

Galeria zdjęć

w górę
Wszelkie prawa zastrzeżone © ŚDS Żegocina | 2004-2020