Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

Zajęcia w pracowni gastronomicznej, trening kulinarny

ZDROWO I PYSZNIE - POZNAJEMY NOWE SMAKI

W pracowni gastronomicznej ostatnio poznajemy nowe smaki oraz właściwości czosnku niedźwiedziego. Czosnek zawiera mnóstwo właściwości odżywczych i walorów smakowych ale musimy pamiętać że jest pod częściową ochroną można go tylko zbierać na użytek własny i tylko w trzech rejonach Polski. Uczestnicy przygotowali pyszne śniadanie, własnoręczny chleb z płatkami owsianymi i czosnkiem niedźwiedzim do tego masełko też z dodatkiem czosnku

"W Polsce od 2004 r. objęty jest częściową ochroną gatunkową. Uznawany jest za gatunek ustępujący. Umieszczony został na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski (2006). Czosnek niedźwiedzi można pozyskiwać poprzez zbiór ręczny, pozostawiając nie mniej niż 75 proc. populacji, ale uwaga tylko na terenie trzech województw - śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego."

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2024-03-07 14:49:35przez:
Opublikowano:2024-03-06 00:00:00przez: Karolina Ptaszek
Podmiot udostępniający: Środowiskowy Dom Samopomocy w Żegocinie
Odwiedziny:83

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.

Banery/Logo