Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

AKCJA-MOTYWACJA-DBAMY O ZDROWIE

ZAPRASZAMY WAS DO WYKONANIA SYROPU Z CEBULI POWODZENIA!!!! 

źródło: https://pantabletka.pl/syrop-z-cebuli-przepis/

Syrop z cebuli – prosty, smaczny i skuteczny przepis- według Pana Tabletki- farmaceuty.

Czy na wspomnienie syropku z pływającymi, oślizłymi kawałkami cebuli przechodzą Cię ciarki?

Mam dla Ciebie świetny przepis na, dzięki któremu Twoje dzieci i rodzinka, pokochają syrop z cebuli. Serio.

Od razu uprzedzę – nie da się zrobić syropu z cebuli, bez zapachu cebuli ale da się go przygotować smacznie. I taki jest ten przepis. Mamy dużo cytryny i imbir – które równoważą słodycz miodu i cebuli. Dodatek goździków, cynamonu i rozmarynu poprawia aromat i wzmacnia działanie. To do dzieła! Ach, i to w zasadzie jest syrop multiskładnikowy, na bazie cebuli może taka nazwa trochę ułatwi podejście. Dlaczego syrop z cebuli? Moja receptura to coś więcej niż tylko cebula. To kilka składników, z których każdy ma swoje właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność, trawienie i rozgrzewające. Dzięki takiemu połączeniu – dostajesz dosłownie bombę bioaktywnych składników. Bombę wycelowaną prosto w rozwijającą się infekcję. I mam wrażenie, że ten syrop z cebuli ma działanie lepsze (!) niż 90% dziwnych syropków na odporność z apteki.

Syrop z cebuli według Pana Tabletki – na co?

Na ból gardła, na suchy kaszle, na początek infekcji i w trackie infekcji jako uzupełnienie kuracji. Można go stosować u małych dzieci, u kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią. W zasadzie jedynym przeciwwskazaniem jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników. Składniki mojego syropu z cebuli: Proporcje możesz dowolnie modyfikować i nie zapomnij o „przyprawach” – to one nadają ciekawy smak i niwelują cebulę.

Ten syrop ma być smaczny i ładny. Jak wiesz, ja po prostu lubię gotować Ilość składników na około 200ml słoik (możesz dowolnie zmieniać proporcje):
• 3 średnie cebule – ja polecam czerwone cebule – dadzą nam fajny różowy kolor
• 3 ząbki czosnku • 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
• 2 cytryny
• 10 goździków
• cukier/miód/syrop klonowy – według uznania
• cynamon – kawałek kory, lub w proszku
• opcjonalnie i do smaku: o gwiazdka anyżu o gałązka świeżego tymianku/rozmarynu

Przygotowanie:
1. 500ml słoik trzeba wyparzyć wrzątkiem, lub umyć w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą
2. Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę – pokrój w plastry/krążki o zależny nam na klarownym syropie – bez małych pływających kawałków cebuli/czosnku – więc kroimy warzywa po prostu w plastry  (zamiast cytryny w plastrach można dolać podwójną ilość soku – smak będzie łagodniejszy)
3. Do słoika wykładaj warstwami: o cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu o cukier/miód/syrop klonowy o cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu o cukier/miód/syrop klonowy o i tak do saaamej góry o możesz tez użyć dobrego miodu
4. Na końcu mocno ugnieć wsad w słoiku – i zasyp cukrem do samej góry o można też wykorzystać dobry miód
5. Zalej wyciśniętym sokiem z 1 cytryny
6. Możesz do słoika włożyć kawałek kory cynamonowca/gałązki ziół (ja użyłem rozmarynu)
7. Po jakichś 30min – cebula zmięknie i będziesz jeszcze mogła dopełnić słoik cebulą która zostanie.

Przyprawy są ważne w tym przepisie – oprócz smaku, mają swoje działanie – antybiotyczne, rozgrzewające, wykrztuśne Tak przygotowany syrop – jest gotowy do picia już po jakichś 2h – ale mocy nabiera po 24-48h. Przez ten pierwszy okres (24h) trzymamy go w temperaturze pokojowej (nie zakręcaj go bo może zrobić się cebulowe wino) i później przekładamy do lodówki (można szczelnie zakręcić).
Po 48h, można syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn. Syrop z cebuli według tej receptury – nie nadaje się do dłuższego przechowywania – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy .

Jak go pić?
Zwykle to między 3-6 łyżeczek dziennie. Najlepiej do posiłków. Nie pije się takiego syropu ciągle – warto go stosować w razie potrzeby w cyklach z przerwami:
• 7-14 dni
• a następnie zrobić co najmniej drugie tyle czasu przerwy Czy syrop z cebuli sprawdzi się na kaszel?
Nie jest to receptura stricte przeciwkaszlowa. Ze względu na dużą zawartość cukru i imbiru – będzie działać łagodząco na gardło. I sprawdzi się generalnie jako wspomaganie w infekcjach – w końcu to naturalne antybiotyki, ale jeśli potrzebujesz czegoś na kaszel – łagodzącego, albo wykrztuśnego – to raczej nie tędy droga. Zerknij do mojego wpisu o kaszlu.

Zdrowotności! Pan Tabletka

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2021-03-03 12:38:33przez:
Opublikowano:2020-12-10 00:00:00przez:
Podmiot udostępniający: Środowiskowy Dom Samopomocy w Żegocinie
Odwiedziny:4565

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.

Banery/Logo